Az alma károsítói

alma_karos_egybe Vírusos betegségek

Almamozaik (Apple mosaic virus – ApMV)

Tünetek: A leveleken sárgás, szegletes foltok, vagy pedig az erek mentén sárgásfehér elszíneződések alakulnak ki. Korai lombhulláshoz vezet a fertőzés. A színes héjú fajtákon a termésen is szembetűnőek a foltok, a gyümölcs apró, deformált lehet. Érzékeny fajták a ’Jonathan’, a ’Golden Delicious’, valamint az M9-es alany.
Terjedés: szaporítóanyaggal, gyökérérintkezéssel. A pollennel és maggal történő terjedése még vitatott.

Alma klorotikus levélfoltossága (Apple Chlorotic Leaf Spot Virus – ACLSV)

Tünetek: Az almán gyakran látensek a tünetek. Az érzékeny fajták levelén és termésén klorotikus gyűrűk jelennek meg, amik nekrotizálódnak. A levéllemez deformálódik, a növények elsatnyulnak. A tünetek nyáron maszkírozódhatnak, majd ősszel újra megjelennek. Érzékeny fajta a ’Golden Delicious’.
Terjedés: szaporítóanyaggal, gyökérérintkezéssel.

Fitoplazmás betegségek

Almasöprűsödés (Candidatus Phytoplasma mali, Apple proliferation phytoplasma – APP)

Tünetek: A hajtások elsöprűsödnek, kötegekben, sűrűn fejlődnek. A levelek kisebbek, a pálhalevelek megnagyobbodnak. A virág- és gyümölcskocsány hosszabb, a termés apró marad, rosszul színeződik, héja vastagabb. Érzékeny fajták az ’Idared’, a ’McInthos’ és a ’Golden Delicious’.
Terjedés: szaporítóanyaggal, kabócákkal.

Alma fapuhulása (Apple rubbery wood phytoplasma – ARWP)

Tünetek: A vesszők hajlékonyak és puhák, emiatt lehajlanak, vagy a gyümölcs súlyától a talajra fekszenek. A fák növekedése lelassul, a fiatal fák törpe növésűek lesznek.
Terjedés: szaporítóanyaggal, gyökérérintkezéssel.