Ismertetés

vir_stucture_1beAz élelemiszer-biztonság növelésének legkézenfekvőbb eszköze a minőség-ellenőrzés hatékonyságának növelése, ugyanakkor kiemelt hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre is. Biztonságos, egészséges élelmiszerek előállításának garanciája az lehet, ha az agrártermelőket nem csupán érdekeltté tesszük pl. a fungicidek ésszerű használatában, hanem olyan termesztéstechnológiát kínálunk számukra, amelyekben a kémiai növényvédelem nem elkerülendő, hanem mellőzhető. Ennek gyors elérését olyan nemesítési munkával tudjuk elérni, ami a korszerű genomikai ismereten és vizsgálatokon alapul és ezáltal a tradicionális, keresztezésen és szelekción alapuló növénynemesítéshez képest drámaian felgyorsítható.
A tervezett komplex projekt bevezeti a legkorszerűbb genomikai, transzkriptomikai új generációs szekvenálási (NGS) módszereket, valamit a legújabb bioinformatikai IT technológiákat a magyar agráriumba és azoknak módszertanát, eredményeit a termelés szolgálatába állítja az alapkutatástól a növénynemesítésen át a szaporítóanyag-előállításig. A konzorcium résztvevőinek elmúlt évekbeli tevékenysége egyenesen vezetett a jelen projekt kialakításához. A BCE Gyümölcsészeti Tanszékének nemesítői tevékenysége, a Szőlészeti Tanszék aktív metodikai és laborfejlesztései a patogénmentes szaporítóanyag-előállítás és tesztelés területén, valamint az MBK vezető magyarországi szerepe az NGS technológiák felhasználása terén együttesen alapozzák meg a projektet.